I did it!

Jag hade i ärlighetens namn inte trott att jag skulle få ihop essän. Men på något magiskt sett blev jag benådad av skrivgudarna och det slutade med att jag till och med kände mig nöjd. Nu återstår på opponeringen att se i vilken utsträckning jag faktiskt förstått uppgiften.

Två roliga ord som folk säger fel.
Opposition, när de menar opponering. Alltså respons på något akademiskt upptåg.
Grundämne, när de menar ett av grundskolans kärnämnen.

Det finns fler som faller så naturligt och blir så fel. Här om dagen skulle en på mitt forum beskriva hur allt var värdelöst och råkade använda ordet lidelse istället för lidande. Ingen sa något förvisso så det kanske bara var jag som fnissade inombords.


Sist på svenskan pratade vi om ordet "dom" som i de eller dem, inte som i något som avkunnas. Helt enkelt "dom" åsyftandes personer. Jag har förstått att det är accepterat i ordböckerna vid det här laget men inte i vilken utsträckning det faktiskt används. Något i mig blir lite ledsen att så många vuxna som barn inte fått lära sig skillnaden mellan De och Dem. Speciellt när det är så enkelt, förutsatt att man har svenska som förstaspråk. Jag och Mig kan ju de flesta skilja på. Äh, nog är jag lite sugen på att bli lärare ändå.

Kommentarer
Postat av: Roland Andersson

Vi är just nu inne i 'passionstiden'. Betyder det 'lidande' eller 'lidelse'`. Jag har aldig förstått mig på den sakrala retoriken.

2010-03-23 @ 01:31:55
URL: http://hallfoot.blogspot.com/
Postat av: Roland Andersson

http://g3.spraakdata.gu.se/saob/

http://www.lida.nu/

;-)

2010-03-23 @ 23:19:17
URL: http://hallfoot.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0